Náš první trimestr ve škole

Vážení čtenáři a příznivci školy,

od posledního vydání časopisu uplynulo spousty času, tak jako vody v Jizerce, proto bychom vám chtěli napsat pár řádků, které vás přiblíží životu ve škole. Škola jako taková prošla spousty změn, které bychom vám chtěli představit. Celou školu od začátku čekal intenzivní úklid, jehož cílem bylo vytvořit podmínky pro vzdělávání dětí v prostředí takřka rodinném. Jedním z významných počinů bylo vytvoření knihovny na chodbě školy, kterou má na starost naše skvělá paní učitelka Jitka Debnárová.

Nelehkého úkolu se zhostila naše paní učitelka, družinářka a hlavně srdcařka Andrea Vašková, která dětem zvelebila prostředí družiny. Je radost mít kolem sebe bytosti, které s vámi souzní.

Nesmíme však zapomenout na to nejcennější, co ve škole máme, a to jsou děti, které pomohly ve zvelebování okolí naší školičky.

Do školy nám přibyli noví prvňáčci (Honzík Exner, Colin Klíma a Terezka Honsová) a Utíkálek s Alvinem, což jsou dva malí činčilí kluci.

Terapii pomocí zvířat vyplňují v našem programu i trampolíny, které mají děti nesmírně rády.

Co mají obrázky společného, je především relaxace, kterou si děti užily při canisterapii s psem záchranářem a při pobytu v „Zahradě živlů“ v Lánově, kde jsme začali náš seznamovací a adaptační kurz na začátku školního roku, který trval tři dny.

Byli jsme ubytováni v campu Slunečná v Čisté, kde jsme hráli různé hry, děti zažily dramaterapii s Páťou, seznamovací a stmelovací hry s Radkou.

Pro děti ze 4. a 5. ročníku měla Pedagogicko-psychologická poradna ze Semil program v rámci „Dne prevence na Kozákově“.

Samotné kouzlo Kozákova si formou různých her zažily i naši nejmenší prvňáčci i druháčci.

Naši čtvrťáci a jedna páťačka si užili den v rámci výuky dopravní výchovy, kde si osvojili cyklistické dovednosti při pohybu na dopravním hřišti v Košťálově.

Dnešní dny spíše vybízejí k zimním radovánkám, ale i plavecká výuka v plaveckém bazéně v Jilemnici má svůj smysl.

Co na vás dýchne při návštěvě školy, je výzdoba školy. Člověk někdy žasne nad šikovností dětí.

Představte si, že je vám 89 let, těšíte se dobrého zdraví, jste nositelem zdraví a životní radosti a dokážete prominout chyby z minulosti. V poslední době jsem měl tu čest se setkat s paní Helgou, která se přišla podívat do školy do Vítkovic, na kterou chodila v letech 1943-1945 než byla odsunuta do Německa po 2. světové válce.

Walburga Hozáková poctila naší školu návštěvou a povídala dětem o delfínech, o vodě a o ochraně zvířat. Je úžasné se setkávat s velice inspirativními lidmi.

Co říci na závěr. Děti mají úžasnou schopnost si hrát, kterou jim můžeme jako dospělí závidět. Ve škole ve Vítkovicích se snažíme dětem dávat co největší prostor k hraní. Vždy nás samotné překvapí, jak se děti dokážou sami zabavit a vymyslet spoustu neuvěřitelných věcí. Potenciál dětí je potřeba rozvíjet mírou vrchovatou. Není nad vzpomínky, které v nás vždy zůstanou.

Všem dětem, dospělým přejeme z celého srdce co nejkrásnější prožití vánočních svátků. Užijte si období, kdy jsou všichni na sebe hodní. Odpouštějte, usmiřujte se, hledejte na sobě jen to nejlepší, co ve vás je. Však je jen na nás samých, abychom si vytvořili takový svět, takové prostředí, kde se budeme cítit šťastný. Ať jsou všechny bytosti na naší Zemi šťastny.

Váš Radim Berka